Timpul pare sa nu-si fi pus deloc amprenta pe chipul ex-generalului Stanculescu, acum aproape de varsta de 87 de ani. Considerat artizanul Revolutiei din 1989, fostul demnitar se dovedeste a fi intr-o forma de invidiat.
Cele aproape opt luni de cand se afla in libertate au reprezentat pentru generalul Victor Atanasie Stanculescu a devarata gura de oxigen, avand in vedere afectiunile grave de care sufera si care au contribuit la obtinerea deciziei de eliberare conditionata. Nimeni nu pare sa-i dea cei aproape 87 de ani la care a ajuns fostul general, daca este sa luam in considerare viteza de deplasare a acestuia, pe jos, pe una din arterele aglomerate din centrul Capitalei. Poate insa ca plimbarile lunigi, in pas alert, sunt unul din secretele vitalitatii misteriosului personaj.
Tehnologia moderna nu-l sperie
Paparazzi cancan.ro au surprins imagini de colectie cu fostul militar de cariera cu un rol decisiv in Revolutia din decembrie 1989, pentru ca acesta nu obisnuieste sa iasa prea des din casa. Victor Atanasie Stanculescu a fost fotografiat pe Calea Dorobanti din Capitala, mergand grabit catre o destinatie precisa.
Generalul tine la ureche un smartphone, conturul aparatului ghicindu-se discret in palma militarului, si poarta o convorbire care ii face placere, daca este sa ne luam dupa zambetul acestuia.
Militarul se uita atent in stanga si in dreapta cand traverseaza strada, iar apoi trece prin dreptul unei case de schimb valutar, fara sa fie deloc interesat de cursul principalelor valute.
N-a intrat in biserica
Mai departe, ex-generalul Stanculescu trece pe langa o cunoscuta biserica, dar nu simte nici cel mai mic impuls sa intre sa se spovedeasca de pacate sau, in cel mai bun caz, sa trimita o rugaciune pentru sufletul eroilor decedati in Revolutia din decembrie 1989.
In drumul sau, misteriosul personaj simte o intensa mancarime si nu se poate abtine sa nu se scarpine la nas, grabind apoi pasul catre vila cocheta in care locuieste. Generalul tine intr-o mana o mapa cu acte si basca sa, protejandu-si celalata mana, pe care a introdus-o intre nasturii paltonului.
A executat cinci ani de inchisoare din 15
Rolul generalului Stanculescu in Revolutia din decembrie 1989 este departe de a fi cunoscut in intregime. El a fost lasat insa la pupitrul de comanda de dictatorul Nicolae Ceeausescu, inainte ca acesta sa fuga cu elicopterul, alaturi de sotia sa Elena, de pe acoperisul Comitetului Central din Capitala.
Stanculescu avea sa devina una din persoanele cheie din noul regim, si s-a ocupat chiar de mascarada procesului sotilor Ceausescu, executati in ziua de Craciun.
Dupa multi ani de procese, este condamnat la 15 ani de inchisoare pentru mortii din Revolutia de la Timisoara, alaturi de generalul Mihai Chitac. Instanta suprema a dispus si degradarea lor, iar fostii generali au ajuns la inchisoare in noiembrie 2008. Au facut nenumarate cereri de eliberare pe motive medicale, dar primul care a parasit detentia a fost Mihai Chitac, care a murit pe 1 noiembrie 2010, la locuinta sa din Bucuresti.
Generalul Stanculescu a rezistat mai bine de cinci ani in regimul de penitenciar, iar in mai 2014 a obtinut eliberarea conditionata. Magistratii Tribunalului Ilfov au apreciat ca a avut un comportament exemplar in detentie si a executat mai bine de o treime din pedepsa de 15 ani de inchisoare, ceea ce a permis punerea sa in libertate. In plus, bolile cronice de care sufera au contribuit si ele la decizia de eliberare conditionata.
(M.N.)